מה קורה לגוף בטרשת נפוצה?
טרשת נפוצה היא מחלה בה המערכת החיסונית של הגוף תוקפת את עצמה, ופוגעת בפעילות המערכת העצבית התקינה של הגוף. בעקבות הפגיעה העצבית, שכוללת שחיקה של המיאלין (שהוא רקמה שומנית העוטפת תאי עצב) הגוף חווה שינוי באופן בו האדם החולה מבצע פעולות רגילות כמו הליכה, החזקת חפצים, יציבות, ראייה ועוד. עוד תופעה היא כאבי ראש, תחושת סחרחורת, ניוון ותחושה "רדומה" של שרירים או איברים בגוף. ההתקפים יכולים להימשך מספר ימים או שבועות, להיעלם ולחזור חלילה.
שיטת הטיפול אינה רפואית ואינה מהווה תחליף לרפואה הקונבנציונלית
בשיטת הטיפול של אורן זריף בחלק גדול מהמקרים יש צורך בטיפול אחד בלבד. |
מטרת הטיפול היא להשפיע על האזורים החסומים והנעולים בשדה האנרגיה של הגוף על מנת שלגוף תהיה היכולת ליצור תהליך ריפוי עצמי בסימפטומים הקיימים מהם סובל המטופל לכן אין צורך לפרט מה הבעיה ממנה אתם סובלים רק לקבוע תור ולהגיע. |
מהי טרשת נפוצה? אורן זריף
שמה הרפואי של המחלה באנגלית הוא "Multiple Sclerosis" או בקיצור "MS" – באנגלית, פירוש המחלה מתאר התקשות רקמות במספר מיקומים בגוף, לכן בעברית הטרשת (הניוון) נקראת "נפוצה". טרשת נפוצה היא מחלה כרונית, כלומר- מחלה שנמשכת זמן מה, זה יכול להיות חודשים, שנים ואף לאורך כל חיי האדם הלוקה בה. הצורה העיקרית שבה טרשת נפוצה באה לידי ביטוי היא בצורת "התקפים" שבהם מתרחשים תסמינים שונים שמקורם בכשל של המערכת העצבית כמו תחושת נימול בגפיים, חולשה, סחרחורות, תחושות מוזרות בגוף, קשיים קוגנטיביים או מוטוריים ועוד.
כיוון שמקור המחלה הוא במערכת העצבית של הגוף, התסמינים יכולים להיות מגוונים. בגלל שהמחלה יכולה לתקוף את המערכת העצבית במקומות שונים, התסמינים יכולים להיות שונים בין חולה לחולה. אמנם אנו רגילים לשמוע שמחלות ממושכות תוקפות בעיקר אנשים מבוגרים וקשישים, אך מפליא לשמוע כי הטרשת הנפוצה תוקפת בעיקר אוכלוסיה של אנשים ומבוגרים צעירים בעשור השלישי, רביעי וחמישי לחייהם. כמו כן, הנתונים מראים כי נשים חולות בטרשת נפוצה יותר מאשר גברים, וכי המחלה נפוצה בעיקר באזורים צפוניים וקרים ברחבי העולם.
טרשת נפוצה היא מחלה מסוג "אוטואימוני" – זה אומר שהתאים במערכת החיסונית במחלה כזו תוקפים את הגוף עצמו במקום להגן עליו. במחלות מסוג זה בעצם קורה הרס של תאים בגוף. הרי תפקיד המערכת החיסונית הוא לזהות חיידקים, אויבים ומזיקים מחוץ לגוף ולשמור אותם מלפגוע בו. כאן יש תקלה שמפריעה לתהליך הזה לקרות ולכן הגוף נחלש במקום להתחזק.
טרשת נפוצה מתפתחת בעקבות תפקוד לקוי של מערכת העצבים, קורה "כשל" בתקשורת בין תאי העצב ולכן הפעולות שהגוף מבצע בעקבות כך עלולות לכלול ליקויים או קשיים מסוימים.
אז מה מתרחש בגוף החולה בטרשת נפוצה?
מערכת העצבים בגוף האדם מחולקת לשני חלקים עיקריים והם חלק מרכזי וחלק היקיפי. החלק המרכזי מבוסס במוח ובחוט השדרה, והחלק ההיקיפי הוא רשת שמחברת את החלק המרכזי (המוח וחוט השדרה) לשאר איברי גוף האדם. תאי העצב הם נוירונים, והם נמצאים במערכת העצבים. הם משמשים כ"קולטנים" ובכך הם מעבדים מידע ומעוררים באמצעותו תגובות, גירויים, רגשות, תנועות ועוד. לתאי העצב יש מספר חלקים, נתמקד בחלק שנקרא "אקסון", שסביבו סובבת מחלת הטרשת הנפוצה. האקסון משמש כקו תקשורת בגוף האדם, הוא עטוף בשכבה שומנית שנקראת מיאלין – ככל שהאקסון עבה יותר, מהירות העברת המידע שלו גדולה יותר. מה שקורה בטרשת נפוצה, זה שהמיאלין נפגע על ידי תאי דם וכך גם העברת המידע ברשת התקשורת של העצבים נפגעת. הפגיעות שקורות כתוצאה מכך יכולות להיות בכמות מועטה או רבה, גבוהה או נמוכה.
מה גורם לטרשת נפוצה?
כאשר מתבצעת פגיעה במיאלין, שהוא שכבה שומנית העוטפת חלק מתאי העצב במערכת העצבים, יש קצר בתקשורת בין המוח לשאר חלקי הגוף והתפקוד הופך לקוי. ניוון שרירים, חולשה, קושי בתנועה ובתזוזה הם תסמינים ניכרים לאור הקצר בתקשורת. אמנם אלה הם תסמינים עיקריים שיכולים להופיע אך הפגיעות יכולות להיות גם באובדן תחושה, ליקוי בחושים כגון ראייה מטושטשת או עיוורון צבעים, תשישות. חולשה, הבעת רגשות באופן שונה, כאבי ראש, בעיות בתפקוד מיני ועוד. התפרצויות רגשיות ודיכאון אף הם חלק מהתסמינים.
מה יכול לגרום לטרשת נפוצה או לעודד את המחלה?
מספר גורמים ובראשם תקיפת המיאלין – שכבת מעטפת לתאי העצב בגוףף דרכה עוברת פעילות עצבית תקינה. כמו כן, ישנה סברה כי גורמים נוספים הם חוסר בויטמין D, מערכת חיסונית חלשה, זיהומים שונים, עישון ואף לחץ, חרדה ומתח. לפי נתונים ברחבי העולם, המחלה תוקפת באיזורים שונים באופן שכיח יחסית לאיזורים אחרים- כך שאפשרי שהיא נגרמת כתוצאה מגורמים סביבתיים, תורשתיים וגנטיים.
תסמינים של טרשת נפוצה
כמו בכל מחלה או מקרה רפואי, גם בטרשת נפוצה יש רמות שונות, היא יכולה להתאפיין בתסמינים חלשים, מתקדמים או חמורים. ההחלמה מהתסמינים תלויה בתדירות ובעוצמה שלהם. כאשר המחלה תוקפת באופן חמור, עלולים להישאר סימני נכות או תסמינים שנשארים באופן קבוע.